Gezonde voeding

Een dieet met alle voedingsstoffen die u nodig heeft, in balans, is heel belangrijk voor uw gezondheid. Ons Westerse calorie-arme en koolhydraatrijke dieet stimuleert inflammatie (lichte ontstekings-)processen in het lichaam / de cel. Een Westers persoon eet bijvoorbeeld gemiddeld 44 kilo suiker elk jaar (naast snoep, koek, frisdrank en fruit ook in o.a. brood, sauzen, soepen en vleeswaren). Mensen die alleen onbewerkt voedsel direct uit de natuur eten, zoals eskimo’s of Indianenstammen, kennen geen ziekten die het gevolg zijn van een chronische ontsteking zoals diabetes type 2, depressie, astma en reuma.

Hieronder lijstjes van voedsel dat relatief veel zink, magnesium en omega 3 vetzuren bevat. Stoffen die veel mensen tekort komen.

Hiernaast lijstjes van voedsel dat veel suiker en omega 6 vetzuren bevat. Deze stoffen krijgen veel mensen naar verhouding teveel binnen. De waarden van de ingrediënten hieronder zijn gemiddelden. Of een product daarmee gezond is of niet hangt af van meer factoren. Zo bevat honing relatief veel fructose maar bevat het ook veel mineralen wat het waardevoller maakt dan andere suikers. Ook de bereiding telt. Olijfolie bevat minder omega 6 vetzuren dan zonnebloemolie maar is na langdurig verhitten net zo ongezond. En tot slot telt de gebruiker ook mee. Pure hagelslag bevat weliswaar veel magnesium maar is door alle suiker niet gezond voor iemand met type 2 diabetes. Een uitgebalanceerd dieet stelt u het best met een professioneel iemand samen.

Vermeerderen: 

Voeding / voedingsstoffen die veel mensen tekort komen

Top 10 van voedsel waar magnesium in zit
1:   Gedroogd zeewier (65 mg per 100 g)
2:   Cacaopoeder, pure chocolade hagelslag (520 – 110 mg per 100 g)
3:   Noten en zaden (paranoten, zonnebloempit, maanzaad, sesam) (410 – 350 mg p 100 g)
4:   Volle granen (gierst, bulgur, zilvervlies rijst, boekweit, gerst, havermout, quinoa, volkoren pasta) (150 – 30 mg per 100 gram)
5:   Gedroogd fruit (vijgen, abrikozen, dadels, rozijnen, pruimen) (75 – 30 mg p 100 gram)
6:   Garnalen, Vis (70 – 30 mg per 100 g)
7:   Groene bladgroenten (70 – 30 mg per 100 gram)
8:   Bonen, linzen, kikkererwten (70 – 30 mg per 100 gram)
9:   Avocado, banaan (30 mg per 100 g)
10: Zuivelproducten (kaas, yoghurt, karnemelk, melk) (40 – 10 mg per 100 gram)

Top 10 van voedsel waar zink in zit
1:   Chiazaad (383 mg per 100 g)
2:   Schelp- en Schaaldieren (oesters, krab, garnalen, mosselen) (16 – 1,8 mg per 100 g)
3:   Tarwekiemen, tarwemeel (12 – 2,9 mg per 100 g)
4:   Zaden (lijn-, maanzaad, pijnboom-, pompoen-, zonnebloempit) (8 – 4,2 mg per 100 g) 5:   Rundvlees en lam (7 – 4 mg per 100 g)
6:   Kaas (parmezaan, 45+, brie, geitenkaas) (6 – 0,6 mg per 100 g)
7:   Noten (pecan, cashew, walnoot, hazelnoot, pistache) (5,2 – 1 mg per 100 g)
8:   Vleesvervangers (quorn, tempeh, tofu, falafel) (4,5 – 1 mg per 100 g)
9:   Peulvruchten (limabonen, kikkererwten, erwten, bruine bonen) (3,1 – 1 mg per 100 g) 10: Groene blad groenten (spinazie, andijvie) (0,5 – 0,3 mg per 100 g)

Top 10 van voedsel waar omega 3 vetzuren in zitten (ALA, EPA, DHA)
1:   Koudgeperste lijnzaadolie (57 g ALA per 100 g)
2:   Walnoten (8,7 g ALA per 100 g)
3:   Koudgeperste olijfolie (0,9 g ALA per 100 g)
4:   Pindakaas (0,88 g ALA per 100 g)
5:   Rundvlees (0,05 g
6:   Volle melk (0,05 g ALA per 100 g)
7:   Pijnboompitten (0,65 g ALA per 100 g)
8:   Haring (0,6 – 2,04 g EPA/DHA per 100 g)
9:   Zalm (0,75 – 1,86 g EPA/DHA per 100 g)
10: Makreel (0,63 – 1,12 g EPA/DHA per 100 g)

Minderen: 

Voeding / voedingsstoffen die veel mensen teveel innemen.

Top 10 van voedsel waar suiker in zit
1:   Kristalsuiker 50 g fructose en 50 g glucose per 100 g
2:   Honing (75 g per 100 g) waarvan 30 g fructose en 45 g glucose
3:   Zoete/zoute drop (73,5 g per 100 g)
4:   Hagelslag puur (68 g per 100 g)
5:   Chocolademelk (55 g per 100 g)
6:   Eierkoek: (28 g per 100 g)
7:   Ketchup (20 g per 100 g)
8:   Frisdrank (10,5 g per 100 g)
9:   Appel (10,4 g per 100 g) waarvan 5,9 g fructose en 2,4 g glucose
10: Magere rookworst (2 g per 100 g)

Top 10 van voedsel waar omega 6 vetzuren in zitten
1:   Saffloerolie (meer dan 70 % omega 6 vetzuur)
2:   Zonnebloemolie (65 % omega 6 vetzuur)
3:   Margarine (60 % omega 6 vetzuur)
4:   Tarwekiemolie (54 % omega 6 vetzuur)
5:   Sojaolie (sla olie) (45 % omega 6 vetzuur)
6:   Pindakaas (16 % omega 6 vetzuur)
7:   Olijfolie (10 % omega 6 vetzuur)
8:   Palm olie (9 % omega 6 vetzuur)
9:   Chips (7 % omega 6 vetzuur)
10: Ham varkensvlees (6 % omega 6 vetzuur)

(zie ook: www.voedingswaardetabel.nl)

hippocratesquote

 
Post- of bezoekadres:
Brain Nutrients BV
Halvemaanstraat 7
8201 BS, Zutphen
Nederland

KvK-nummer:
58972706

BTW/VAT:
​NL85438720101
 
 
Helaas mogen wij in verband met nieuwe Europese regelgeving niet (volledig) uitleggen waar u onze voedingssupplementen voor kunt gebruiken. Meer informatie over deze nieuwe regelgeving vindt u hier. U kunt ons mailen met vragen en voor advies op info@brainnutrients.nl. U kunt ook informatieve websites raadplegen zoals Stichting Orthokennis.
 
 
Klik hier om naar onze webshop te gaan.